Insulele grecești Bucătăria grecească Cele mai frumoase plaje Istorie Principalele atractii turistice Grecia
Apartamente Camere Hoteluri Vile Campinguri Rent a Car Inchiriere Yacht Restaurante Alte
thumb_thumb_thumb_hotel les lazaristes2.gif gotov3.gif thumb_kaldera-santorini.gif thumb_thumb_hotel les lazaristes2.gif argostoli - kefalonia .jpeg
sikia.gif lefkada island-greece.gif olympiada-halkidiki.gif

Manastiri pe Athos

 

Zona in care se inalta Muntele Athos, una dintre cele mai frumoase din Grecia, desfasoara in fata vizitatorilor toata grandoarea naturii.

Peisajul variaza intre mici vai si defilee, munti impaduriti presarati cu stanci golase. Pe alocuri, cortina, se despica iar privelistea merge pana la marea albastra. Muntii si marea cristalina creeaza cadrul perfect pentru izolare, loc ales de eremiti pentru manastiri.

Este o comunitate de calugari care, de-a lungul a mai mult de 1000 de ani, a trait stilul zilnic de viata si practicile religioase ale bizantinilor.
Cea mai veche manastire, de pe Muntele Athos, este Megisti Lavra, care este si cea mai bogata in tezaur si relicve. A fost fondata in secolul 10 EN de Ossios Athanassios dar calugarii si eremitii incepusra sa se retraga catre aceste locuri chiar si inainte de fondarea ei.
Actele benefice ale imparatilor bizantini au permis inmultirea manastirilor pana la 40 iar calugarii ajunsesera la 40 de mii.

Momentan mai functioneaza doar 20 de manastiri cu maxim 1700 de calugari.

Dupa ce se asigura ca are permis de intrare, turistul pleaca pe apa din Ouranoupolis sau Tripiti spre Dafni iar apoi terestru spre Karies (capitala unde batranii se strangeau la sfat asupra treburilor administrative). In Karies este biserica Protanos, cea mai veche din zona (secolul 10 EN), fara indoiala un important monument arhitectural, pictata de Emmanuel Panselinos (ultimul dintre marii pictori murali ai Scolii Macedonene de Arta) care a pictat si alte frece din bisericile de pe Muntele Athos.
Picturi murale ale Scolii Macedonene de Arta precum si ale Scolii Cretane de Arta (care a inflorit mai tarziu) decoreaza bisericile si manastirile din Agia Lavra, Vatopedi, Iviron, Koutloumousiou, Doheiariou, etc.

Plimbandu-se pe la manastiri, turistul va fi impresionat nu doar de fresce ci si de bibliotecile bogate, mozaicuri, arta miniaturala, ustensilele bisericesti si relicvele valoroase tinute in tezaur.

 

Geografie

Muntele Athos este situat pe bratul estic al peninsulei Halkidiki, bratul Athos.
Este singurul loc din Grecia dedicat in intregime rugaciunii si preamaririi lui Dumnezeu. De aceea, muntele Athos este numit "Muntele Sfant".

Muntele Sfant are 50 km lungime, 8-12 km latime, si acopera cam 350 kmp.
Granita orasului manastiresc este definita imaginar incapand de la "FRAGOKASTRO" pe coasta de vest pana la "ARAPIS" in partea opusa.

Sfrumusetea naturala a insulei este extraordinara. Varful muntelui este ca un con imens ce atinge 2033 metri inaltime. Cretele golase par dantelate de cer iar pantele sunt acoperite de paduri vechi de conivere.


ARTICOLE

Mai multe despre Grecia

Grecia este locul ideal pentru excursii cu familia. Reprezinta mult mai mult decat am invatat la scoala sau decat am admirat in fotografiile cu minunate apusuri de soare si plaje cu nisip auriu.Va asteapta vacante de neuitat alaturi de familie sau prieteni. Vizitand aceasta tara, te vei afla intr-un taram plin de culori, aflat la intersectia mai multor civilizatii. Vei simti puterea si farmecul istoriei si caldura locuitorilor acestei tari...

MAI MULT...
Geografie si clima

Ca locatie se afla in Europa de sud-est, la capatul sudic al Peninsulei Balcanice, la punctual de intalnire a trei continente: Europa, Asia si Africa. Se invecineaza la nord cu Bulgaria si Republica Macedonia, la nord-vest cu Albania, la mord-est cu Turcia, la vest cu Marea Ionica, la sud cu Marea Mediterana, iar la est cu Marea Egee. Suprafata Greciei este de 131.957 km2 si se compune din trei arii geografice principale: o parte...

MAI MULT...
Plaje in Halkidiki

Marea varietate si intinderea zonei de coasta din Halkidiki permit turistilor sa se bucure de un numar infinit de locuri unde pot inota, toate inconjurate de apa calda si limpede, de cristal. Cele trei peninsule ale Halkidiki sunt marginite de plaje mimunate, pe placut tuturor turistilor, de la cei care isi doresc sa faca plaja relaxandu-se sub razele soarelui, pana la cei care participa la sporturile de plaja si apa. Oricare va sunt...

MAI MULT...
Cultura greacă și datinile

O mare parte din tradițiile și sărbătorile care sunt celebrate astăzi în Grecia sunt religioase. Traditii si superstiţii variază de la insula la insula, de la sate spre sate și de la regiune la regiune. Aici sunt unele dintre navededeni vacanță tradițională grecească, care este încă respectate de către greci, indiferent de vârstă, până astăzi.   Sarbatoare onomastica Majoritatea Grecilor...

MAI MULT...

TOP CAZARE