Insulele grecești Bucătăria grecească Cele mai frumoase plaje Istorie Principalele atractii turistice Grecia
Apartamente Camere Hoteluri Vile Campinguri Rent a Car Inchiriere Yacht Restaurante Alte
thumb_thumb_thumb_hotel les lazaristes2.gif gotov3.gif thumb_kaldera-santorini.gif thumb_thumb_hotel les lazaristes2.gif argostoli - kefalonia .jpeg
sikia.gif lefkada island-greece.gif olympiada-halkidiki.gif

De transport public


Aviatic: Olympic Airlines (www.olympicair.com) si Aegean Airlines (www.aegeanair.com) opereaza zboruri pe mai mult de 30 de rute interne. Majoritatea rutelor includ Athena-Thessaloniki si Athena-Heraklion (in Creta). Pentru majoritatea turistilor, drumul naval de la Atena la insule e de departe mai placut decat zborul, desi daca exista presiunea timpului, zborul este mai rapid pe distante mai mari precum Corfu, Creta si Rhodos. In timpul verii este recomandata rezervarea in avans. Deasemenea sunt disponibile zboruri private.

Incepand cu primavara 2010, cand criza economica a Greciei a devenit serioasa, zborurile au fost intrerupte des din cauza grevelor – in special Martea, Mierurea si Vinerea. E putin probabil ca muncitorii greci sa intreprinda actiuni de acest gen de Vineri pana Luni.


Reteaua de autostrazi in Grecia

Reteaua de autostrazi este incontinuu imbunatatita pentru legarea Atenei de majoritatea oraselor de pe continent – din cauza terenului muntos, aceasta presupune construirea mai multor tunele. Unele strazile si unele poduri necesita un ocol. In zonele rurale, si in mod special pe insule, multe strazi sunt inguste, cu multe curbe si slab asfaltate. Aveti grija la drumurile care traverseaza muntii, deoarece au curbe periculoase, caderi de pietre si sunt fara balustrade. Pentru a atinge unele dintre cele mai izolte plaje, va trebui sa abordati trasee nepavate – caz in care e mai bine sa parcurgeti acel drum pe jos.

Circulatia pe drum este pe partea dreapta.

Cele mai mari autostrazi grecesti sunt :

• A1 care leaga Atena de Thessaloniki
• A2 care leaga Igoumenitsa (de pe coasta de est) de Evros (la granita cu Turcia) trecand prin Thessaloniki
• A8 care leaga Atena de Patras.

Unele portiuni ale acestor autostrazi sunt momentan imbunatatite. Drumurile secundare sunt cunoscute ca si drumuri nationale si sunt numerotate de la 1 la 99.


Inchirieri masini in Grecia

Cele mai mari firme internationale de inchiriat masini opereaza in toata Grecia cu birouri in aeroporturi, porturi navale si in toate marile orase. Varsta legala pentru inchirierea de masini este 21 de ani.


Taxi in Grecia

In Atena taxiurile sunt sigure, multe si ieftine. Se obisnuieste calatoria in comun (dar nu si pretul) cu alti calatori care au aceeasi destinatie. Acelasi lucru se aplica si in celelalte mari orase. Pe insulele mai comerciale, precum Santorini, taxiurile pot fi mai scumpe si mai greu de gasit in timpul sezonului. Pe insulele cu mai putini turisti, taxiurile sunt mai ieftine dar deseori greu de gasit.

 

Grecia cu bicicleta

Grecii sunt soferi nedisciplinati asa ca in marile orase ciclismul este periculos. Acestea fiind spuse, zonele rurale grecesti ofera trasee superbe pentru ciclisti. Diferite companii inchiriaza biciclete petru tururi cu sau fara ghizi pe o perioada de la jumatate de zi la o saptamana. Cele mai populare regiuni pentru ciclism sunt Creta si Penelope, fiecare oferind rute de ciclism, drumetii si peisaje uimitoare.


Autocare

Toate marile orase grecesti si multe alte destinatii mai mici sunt legate printr-o retea extinsa de autocare, care se dovedesc aproape intotdeauna mai eficace decat trenul. Rutele mari includ Atena - Thessaloniki si Atena - Patras. Companiile private implicate opereaza sub KTEL (tel: 14505, doar in Grecia; www.ktel.org).


Reguli privind sofatul in Grecia

Varsta minima de condus e 18 ani. Copiii sub 10 ani trebuie sa stea pe scaunul  din spate. Trebuiesc purtate centurile de siguranta. Incalcarile regulilor de circulatie sunt amendate. Viteza maxima este 120 km/h pe autostrazi, 110 km/h in afara zonelor locuite si 50 km/h in zonele locuite. Este ilegal sa trasporti rezerve de benzina in vehicol si sa folosesti telefonul mobil (fara hands-free) in timpul condusului. Deasemenea este interzis sa folosesti claxonul in zonele locuite, exceptand situatiile cand exista un pericol imediat.


Service auto

ELPA (Clubul grecesc de automobilism si turism; tel: 210 606 8800; www.elpa.gr) Service-ul de urgenta poate fi contactat gratuit la nr de tel 10400.


Documente necesare pentru sofat in Grecia

Un permis de conducere acceptat in tarile UE.  Actele de inregistrare ale masinii trebuie sa insoteasca masina permanent. Cetatenii tarilor din afara UE trebuie sa aiba un Permis de Conducere International  si trebuie sa contacteze ELPA.


Transportul public in Atena

Centrul orasului Atena este intens circulat de autobuse si trolebuse. Biletele pot fi achizitionate de la Organizatia de Transport Urban Atena (www.oasa.gr), in cabinele si chioschiurile situate  peste tot in oras.

Atena are un sistem subteran important, format din trei linii principale.. Linia 1 (www.amel.gr) sau linia verde parcurge zilnic zona dintre Athena (suburbie a Kifissia) si Piraeus; Linia 2 sau linia albastra intre Aghios Antonius si Aghios Dimitrios si linia 3 sau linia albastra intre Egaleo si aeroport, trecand prin Monastiraki. Biletele pot fi achizitionate in statii.

In Atena, sistemul de tramvai trece prin oras prin Piata Syntagma pana drept in coasta si este o cursa placuta de la Stadionul Pacii si al Prieteniei (in Neo Faliro) pana la cel mai de sud punct din Glyfada. Biletele pot fi rezervate in toate statiile, tramvaiul conectandu-se cu metroul la Syntagma, Neos Kosmos si Neo Faliro.

Taxiurile galbene din Atena sunt considerate ieftine dupa standardele europene. Daca iei un taxi la capatul unei strazi, nu te mira daca vei imparti calatoria cu alti pasageri care merg in aceeasi directie. Soferii sunt obligati sa puna ceasul. Preturile cresc intre miezul noptii si ora 5 dimineata.


Transportul public in Thessaloniki

Centrul orasului este traversat frecvent de autobuse. Biletele pot fi achizitionate de la periptera (chioscuri). Constructia mult asteptatului metrou in Thessaloniki a inceput in sfarsit in 2006. Daca planul de constructie este respectat, unica linie care va parcurge orasul de la est la vest si care va avea 13 statii, ar trebui sa fie gata in 2014. Taxiurile in Thessaloniki sunt in culorile albastru inchis si alb. La fel ca in Atena sunt ieftine si multe.

Caile ferate: Atena are acum o singura statie feroviara importanta, Larissa. Informatii despre circulatia trenurilor si bilete sunt disponibile la Organizatia elena de cai Ferate (OSE) (tel:1110, doar in Grecia; www.trainose.gr). Din cauza problemelor economice ale Greciei, unele curse interne au fost abandonate in cursul anului 2011, deci acum e diponibil un numar limitat de destinatii catre nordul si estul Atenei.

Abonamentele  de tren: InterRail One – Country Pass:  diferite bilete care permit calatorii pe parcursul a trei, patru, sase sau opt zile pe perioada unei luni si in interiorul Greciei. Pasagerul trebuie sa fie rezidentul unei tari UE. Calatoria nu este permisa in tara de rezidenta a calatorului. Calatorii cu varsta pana in 26 de ani primesc o reducere. Biletele copiilor sunt reduse cu aproximativ 50%. Pentru serviciile de viteza, rezervari de locuri si cuseta, sunt necesare unele suplimente. Se ofera discounturi la Eurostar si unele rute cu feribotul. Interrail Greece Plus Pass permite si bilete gratuite pe punte din Italia in Grecia la bordul feriboturilor Superfast. Valabile de la Rail Europe (tel: 08448 484 064; www.raileurope.co.uk/inter-rail)

Abonamentele flexibile Balkan: ofera cinci, 10 sau 15 zile de calatorii nelimitate cu trenul pe parcursul unei luni in Grecia, Bulgaria, Turcia, Serbia, Muntenegru, Macedonia (Fosta Republica Iugoslava) si Romania.

Totusi, luati aminte ca toate trenurile internationale din si inspre Grecia au fost suspendate la inceputul anului 2011 pe o perioada nedeterminata. Sunt disponibile la punctele de vanzare internationale din orice tara participanta.

Pe apa: Este simplu si ieftin sa calatoresti in jurul insulelor. Sunt servicii cu feribotul (www.greekferries.gr) pe multe rute. Serviciile devin mai frecvente in perioada verii. Principalele porturi din Attica sunt Piraeus si Rafina, desi exista servicii regulate catre insule si din porturile mai mici ca Alexandroupolis, Igoumenitsa, Kavala, Kyllini, patras, Thessaloniki si Volos.

Biletele pot fi achizitionate de la birourile liniilor de transport de langa chei sau online. In porturile importante, companiile mai mari au birouri in centrul orasului. Exista doua clase de bilete (First Class si Economy Class) care ofera diferite grade de comfort; se pot rezerva cabine pentru calatoriile mai lungi sau pentru cei care doresc sa ocoleasca soarele. Majoritatea vaselor includ facilitati precum restaurantul. In timpul sezonului e mai bine sa cumparati bilete in avans, deoarece calatoriile intre insule sunt foarte populare.

Rute din Piraeus: Piraeus ofera servicii frecvente catre cele mai multe insule din grupurile urmatoare: Argo-Saronic, Cyclades, Dodecanese si insula din nord-est Aegean, plus Creta si cateva porturi de pe continent. Verificati timpii de navigatie fie individual cu fiecare linie, fie cu Organizatia Nationala de Turism a Greciei, sau in Piraeus.

Rute din Rafina: Sunt feriboturi catre Evia din Rafina, plus catre cateva insule in Cyclades, Dodecanese si insula de nord-est Aegean.

Alte rute: Sunt acoperite si alte cateva rute intre porturile de pe continent si insule.

Hydrofoil:  Un serviciu de hydrofoil, supranumit si Delfinii Zburatori, (www.hellenicseaways.gr) ofera servicii rapide si eficiente de la Piraeus, calatorind catre multe dintre insulele invecinate. Desi e putin mai scump decat calatoria cu feribotul, timpul de calatorie e semnificativ redus. Exista servicii si catre alte rute. Pentru mai multe informatii despre orarul feriboturilor si al hydrofoilurilor, vedeti Paginile de Turism grecesti (www.gtp.gr).

Yachturi: Numeroase tipuri de yachturi si vase de navigatie pot fi folosite in sistem charter sau inchiriate cu sau fara echipaj. “Flotilla holidays” este un serviciu popular si Organizatia de Turism greceasca are o lista lunga de companii care ofera acest tip de vacanta.


ARTICOLE

Mai multe despre Grecia

Grecia este locul ideal pentru excursii cu familia. Reprezinta mult mai mult decat am invatat la scoala sau decat am admirat in fotografiile cu minunate apusuri de soare si plaje cu nisip auriu.Va asteapta vacante de neuitat alaturi de familie sau prieteni. Vizitand aceasta tara, te vei afla intr-un taram plin de culori, aflat la intersectia mai multor civilizatii. Vei simti puterea si farmecul istoriei si caldura locuitorilor acestei tari...

MAI MULT...
Geografie si clima

Ca locatie se afla in Europa de sud-est, la capatul sudic al Peninsulei Balcanice, la punctual de intalnire a trei continente: Europa, Asia si Africa. Se invecineaza la nord cu Bulgaria si Republica Macedonia, la nord-vest cu Albania, la mord-est cu Turcia, la vest cu Marea Ionica, la sud cu Marea Mediterana, iar la est cu Marea Egee. Suprafata Greciei este de 131.957 km2 si se compune din trei arii geografice principale: o parte...

MAI MULT...
Plaje in Halkidiki

Marea varietate si intinderea zonei de coasta din Halkidiki permit turistilor sa se bucure de un numar infinit de locuri unde pot inota, toate inconjurate de apa calda si limpede, de cristal. Cele trei peninsule ale Halkidiki sunt marginite de plaje mimunate, pe placut tuturor turistilor, de la cei care isi doresc sa faca plaja relaxandu-se sub razele soarelui, pana la cei care participa la sporturile de plaja si apa. Oricare va sunt...

MAI MULT...
Cultura greacă și datinile

O mare parte din tradițiile și sărbătorile care sunt celebrate astăzi în Grecia sunt religioase. Traditii si superstiţii variază de la insula la insula, de la sate spre sate și de la regiune la regiune. Aici sunt unele dintre navededeni vacanță tradițională grecească, care este încă respectate de către greci, indiferent de vârstă, până astăzi.   Sarbatoare onomastica Majoritatea Grecilor...

MAI MULT...

TOP CAZARE